NCDHlogo Groot Nieuw6

Jachttraining demonstratie

Zaterdag 28 mei - 13:15 uur

demo jacht 2

Jachttraining is oorspronkelijk bedoeld voor jagers om hun hond voor te bereiden op het werk in het veld. Tegenwoordig is deze vorm van training ook populair onder een grote groep hondenbezitters, die als hobby trainen met hun hond. Het is een leuke manier om samen met je hond te werken en te voldoen aan het natuurlijke instinct van de hond. Er wordt voornamelijk getraind met canvas dummy’s die de hond moet terugbrengen naar de baas. Naast de wil om te apporteren, is een goede basis gehoorzaamheid belangrijk. De meeste honden rennen graag achter een dummy aan, maar de uitdaging is juist om geduldig te wachten en pas na een commando van de baas het apport te halen. Er worden verschillende oefeningen aangeleerd, zoals het nazoeken van verloren dummy’s in dicht struikgewas, het volgen van een geurspoor of over grote afstand de valplek van een dummy onthouden en deze terug te brengen. Daarnaast komen gehoorzaamheidsoefeningen, zoals volgen en houden van de aangewezen plaats, ook regelmatig aan bod.

Kun je een dalmaat dit allemaal leren? Ja, zeker! Hoewel ze officieel niet behoren tot de jachthondenrassen, beschikken veel dalmatiërs over voldoende jachtinstinct en apporteren ze graag. Belangrijk is om, zoals bij iedere vorm van training, dwang en straf te vermijden en een beloningsgerichte methode te gebruiken. De clicker is hierbij een geweldig hulpmiddel. Het is een sport die de honden mentaal en fysiek voldoening geeft.

Martina en Dorothea beoefenen deze tak van hondensport inmiddels al vele jaren met hun dalmatische honden. Martina zal met haar jongste dalmaat Fenya laten zien hoe met behulp van een placeboard en bakjesoefening de basisbeginselen aangeleerd kunnen worden. Dorothea zal met Patsy een apport over een hindernis en een dirigeerproef laten zien. Tot slot zullen de honden samen in linie gaan lopen en om beurt apporteren. Wij hopen met onze demonstratie meer mensen enthousiast te maken voor deze geweldig leuke verslavende hobby.