NCDHlogo Groot Nieuw6

Het ras

De Dalmatische hond of Dalmatiër is een vrolijke, sterke, gespierde, intelligente maar vooral bewegelijke hond. Zij hebben een sportieve inslag die zij tot op hoge leeftijd houden. Dat betekent meteen dat ze niet tevreden zijn met af en toe een 'ommetje'. De Dalmatiër heeft veel beweging en uitdaging nodig. Minimaal 1 uur per dag joggen, fietsen, skates etc is echt nodig. De Dalmatiër blinkt uit in hondensporten zoals behendigheid en flyball.

Bij elke hond, maar zeker bij de Dalmatiërs is de opvoeding van groot belang. Het zijn van nature redelijk eigenwijze honden. Consequent optreden (ook door de andere gezinsleden) en het volgen van een goede puppycursus is aan te raden. Met behulp van beloningen (een lekkernij doet wonderen) leert een Dalmatiërs snel. De Dalmatiër is, met de juiste opvoeding, een grote mensenvriend voor zowel volwassenen als kinderen. U zult dan ook altijd worden begroet alsof u weken lang weg was, zelfs als u alleen maar de vuilnisbak heeft buiten gezet. Hij kan er dus ook niet tegen om hele dagen alleen te zijn.

Een Dalmatiër is een echte kindervriend. Altijd enthousiast en in voor een spelletje. Voor hele kleine kinderen en baby’s is hij minder geschikt. Maar dit geldt voor de meeste hondenrassen. Een kind moet geleerd worden om op de juiste manier met de hond om te gaan, zodat de hond begrijpt dat ook het kind boven hem staat in zijn familieroedel.

Wanneer zij goed zijn opgevoed en hun beweging krijgen dan zijn het rustige huishonden. Ze zijn alert en zullen je waarschuwen als ze iets waarnemen dat niet in orde is. Een leuke hond voor actieve gezinnen! De Dalmatiër is een slimme hond met een gevoel voor humor. Hij is een clown en zal alles doen om je aan het lachen te maken.

Reuen zijn naar huisgenoten vaak aanhankelijker dan de teven. Dalmatiërs zijn eigenwijze karakteristieke honden. De reuen kunnen soms wat dominant gedrag vertonen. Wanneer u hier goed mee omgaat en zorgt dat u verteld wat hij wel en niet mag, zal hij zich niet verzetten en vrolijk alles doen wat je van hem verlangt.   

Teven zijn naar de huisgenoten toe iets zelfstandiger en eigenzinniger dan reuen. Zij kunnen soms wat 'katteriger' zijn. Maar tegelijkertijd willen ze het liefst de hele dag op schoot liggen en aangehaald worden.
Voor de bewaking is de Dalmatiër niet buitengewoon geschikt. Teefjes zijn doorgaans waakser dan reuen, maar ze zijn teveel op mensen en gezelligheid gericht om als bewaker van het erf uit te blinken.Dalmatiers zijn absoluut gezelligheidshonden en niet geschikt om hele dagen alleen te laten. Een Dalmatier is ongeschikt om buiten in een kennel te houden.

Een Dalmatiër is eigenlijk geen bijzonder goede jachthond. Uiteraard zijn er honden die best wel eens achter een kat of een konijn aan willen jagen. Zeker als zij hiertoe van u de gelegenheid krijgen en dit gedrag niet van jongs af aan wordt afgeleerd. Wilt u rustig met uw hond in het bos willen lopen dan kan dit prima mits u uw hond goed heeft opgevoed!

Dalmatiërs staan er bekend om genetische doofheid. Alle pups moeten getest worden om er zeker van te zijn dat ze kunnen horen. Dalmatiërs zijn ook gevoelig voor allergieën, huidaandoeningen en oogproblemen.

kopselwynDalmatiërs hebben een korte, fijne, fluweelachtige gladde vacht en is gemakkelijk te verzorgen. Borstel zo nu en dan met een  borstel om de dode haren te verwijderen en de glanzende vacht te behouden. Dalmatiërs verharen wel veel en constant.  

De rest is basiszorg. Knip de nagels wanneer nodig, Houd de oren schoon en droog om bacteriële of schimmelinfecties te voorkomen. Poets ook regelmatig zijn tanden voor een gezond gebit.

Een Dalmatiër is uitermate geschikt om met een andere dieren samen te leven. Vooral samen met een ander Dalmaat…