NCDHlogo Groot Nieuw6

Stambomen met een groen vinkje

De Raad van Beheer zal vanaf de start van de normenmatrix het groene vinkje en de ‘voldoet’-tekst op nieuwe stambomen gaan gebruiken. Daarvoor moet men aan alle normen voldoen. Voldoet men daar niet aan dan ontvangt de fokker een stamboom zonder toevoeging. Het eerder aangekondigde rode kruis komt te vervallen en zal niet meer geplaatst worden.

 

stamboom

Nu deze rode kruizen niet op de stambomen geplaatst worden zien de stambomen van pups waarbij de combinatie niet aan de bij het ras behorende normenmatrix voldoet er hetzelfde uit als de stambomen die de pups van onze fokkers voorlopig nog zullen krijgen. Niet omdat deze combinaties niet voldoen, maar simpelweg omdat wij met ons ras nog niet aan de normenmatrix kunnen deelnemen. Dit zou de indruk kunnen wekken dat ‘onze pups’ niet volgens de regels gefokt zijn.

Wij hebben de Raad van Beheer gevraagd waarom er niet gewacht is tot alle fokkers van alle rassen de mogelijkheid hebben om een groen kruis te verdienen. De Raad van Beheer liet ons hierop weten dat er de invoering van het rasspecifiek fokbeleid helaas vanwege de omvang van het totale project niet direct voor alle rassen in kan gaan. Er zal dus enige tijd sprake zijn van een overlappende periode. Het streven is om na invoering ook andere rassen aan de normenmatrix toe te gaan voegen. Ze verwachten dit na de livegang van de normenmatrix weer actief op te kunnen pakken.

Op de website van de Raad van Beheer is zichtbaar bij welke rassen dit al wel gecontroleerd wordt, dus waar wel of niet een groen vinkje op de stamboom komt te staan. Bij de rassen waarbij dit gecontroleerd kan worden is aangegeven wát er gecontroleerd wordt. Hier is voor elke fokker naar te verwijzen. Daarnaast blijft het altijd belangrijk, los van de normenmatrix, om als fokker de gezondheidsresultaten van de ouderdieren en pups beschikbaar te hebben voor pupkopers.

Lees hier het betreffende nieuwsbericht op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/nieuws/stamboom-groen-vinkje-start-met-ingang-normenmatrix/

© 1947 - 2021 Nederlandse Club voor Dalmatische Honden