NCDHlogo Groot Nieuw6

Lezing 'Investeren in de toekomst van ons ras'

Middels dit bericht brengen wij u vanwege uw interesse in ons geliefde ras, de Dalmatische Hond, graag op de hoogte van de lezing 'Investeren in de toekomst van ons ras'.

 

 

Datum: Woensdag 11 maart 2020
Locatie: De Schimmel188
Adres: Stationsweg Oost 243, 3931 EP te Woudenberg
Zaal open: 18:30 uur Aanvang lezing: 19:00 uur
Toegang NCDH-leden: gratis
Toegang niet leden:
€ 5,-

LET OP: Aanmelding vereist. U kunt uw plek reserveren door een e-mail te sturen aan karin@ncdh.nl


Lezing: 'INVESTEREN IN DE TOEKOMST VAN ONS RAS'
Bestaande uit 3 interessante onderdelen die u niet mag missen!

Resultaat van het NCDH fokprogramma op de ontwikkeling van cochleaire doofheid bij Dalmatische Honden in Nederland.
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat we als NCDH gestart zijn met het verplicht stellen van de (BAER) gehoortest voor alle nesten geboren binnen de club inclusief alle ouderdieren. Daarbij werd het besluit genomen alle eenzijdig dove honden buiten de fokkerij te houden. Inmiddels hebben we 25 jaar gegevens verzameld, cijfers opgeteld en afgetrokken, overzichten gemaakt ...Maar wat zijn we er intussen mee opgeschoten? Met andere woorden: het werd tijd voor een wetenschappelijke analyse van al onze BAER-test resultaten en voor wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de maatregel om alle eenzijdig dove honden uit te sluiten van de fokkerij. Onze vragen hebben we voorgelegd aan het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) van de Veterinaire Faculteit te Utrecht. Dit heeft geleid tot een onderzoeksproject door Vera Pleijsier, Master Student Veterinary Science. Vera heeft het project inmiddels afgerond en gaat op bovengenoemde datum het resultaat van haar onderzoek presenteren.

Fokwaardeschatting voor doofheid bij Dalmatische Honden
Daarna gaat Hans Vernooij, biostatisticus aan de Veterinaire Faculteit, zijn rapport presenteren over ‘Fokwaardeschatting voor doofheid bij Dalmatische Honden’. In zijn rapport wordt aangetoond dat op grond van gehoortest (BAER) -resultaten gekoppeld aan gegevens uit de NCDH database, berekeningen kunnen worden gemaakt waarmee een fokwaardeschatting kan worden bepaald. Deze fokwaardeschattingen kunnen worden gebruikt om de kans op dove nakomelingen van verschillende reuen in combinatie met een teef te berekenen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, komt Hans ons uitleggen.

Fit 2 Breed
Tenslotte zal Else den Boer, onderzoeks- en onderwijsmedewerker aan de Veterinaire Faculteit, een presentatie geven over het nieuwe fokprogramma ‘Fit 2 Breed’. Hoe houden we hondenrassen in de toekomst gezond? Een belangrijke vraag nu de rashondenfokkerij onder zware maatschappelijke druk staat. Met de softwaremodule Fit2Breed is het mogelijk om alle belangrijke gegevens zoals ziektegegevens, uitslagen van screeningsonderzoeken, fokwaardeschattingen, uitslagen van mono genetische DNA testen en SNP-data voor genetische variëteit te analyseren en tot een wetenschappelijk onderbouwd fokadvies te komen. Kort gezegd: fokwaardeschatting op basis van DNA afname via wangslijm. Voor de fokker betekent dit dat hij zijn teef in de module kan invullen, waarna een lijst beschikbaar komt van alle reuen, gesorteerd op geschiktheid. Ook is het mogelijk om een gewenste combinatie van een reu en een teef in te vullen, waarbij vervolgens wordt aangegeven of deze combinatie al dan niet geschikt is. Dit programma is nog in ontwikkeling en wordt momenteel toegepast op twee rassen. Else laat ons de vele mogelijkheden zien van dit programma.

Kortom: een avond die u niet mag missen!

© 1947 - 2020 Nederlandse Club voor Dalmatische Honden